Karate in Zuidoost gaat verder!

Met het bereiken van de 65 jarige leeftijd heeft Ludwig Kotzebue – karateleraar in Amsterdam Zuidoost – besloten met pensioen te gaan. Hiermee kwam er op 1 mei een einde aan een 30 jarige karate traditie in Amsterdam Zuidoost. Gelukkig komt er geen einde aan de sport karate in Zuidoost. Karate in Amsterdam Zuidoost gaat verder onder de naam ‘Karate Zuidoost’.

Dertig jaar lang heeft Ludwig Kotzebue een enorme betekenis gehad voor het karate in Zuidoost. In deze periode hebben duizenden kinderen en honderden  volwassenen karateles van hem gehad. En tot het eind aan toe zag je op vaste tijden in de week kinderen in witte karatepakjes over straat van en naar de karatelessen lopen. Zoals iedereen weet is sporten goed voor de ontwikkeling, zowel van jeugd als volwassenen. Karate is daarbij zeer goed voor de ontwikkeling van discipline, zelfvertrouwen, zelfbeheersing en onderling respect. Dit is belangrijk voor de jeugd van Zuidoost. Kotzebue heeft hier altijd goed op ingespeeld door aanwezig te zijn, daar waar de jeugd is. Door zijn lessen te geven op diverse scholen in Amsterdam Zuidoost heeft hij altijd veel jeugdleden weten te bereiken.

Niet alleen leerlingen, maar ook leraren hebben de kans gekregen om zich onder leiding van Ludwig Kotzebue te ontwikkelen. Een groot aantal van de huidige leraren is ooit zelf als leerling bij Kotzebue begonnen. Een groep karateka’s die voorheen les gaven bij de school van Ludwig Kotzebue start nu hun eigen school. Drie van deze leraren zijn Leslie Schotborg (2e dan), Tamara van der Hert en Liliane van Lint. Zij gaan verder onder de naam ‘Karate Zuidoost’ en zullen les geven aan zowel kinderen als aan volwassenen. Leslie Schotborg: “Het is spannend om nu een eigen school op te starten, maar ik heb er wel heel veel zin in. Na jaren lang les gegeven te hebben bij Kotzebue, staan we nu op eigen benen. We gaan er wat moois van maken.” Ook bij Karate Zuidoost zal de nadruk komen te liggen op de jeugd. Tamara: “Ik heb het altijd erg leuk gevonden om aan jeugd karateles te geven. Ik vind het ook erg leuk dat ik de kans krijg om hiermee door te gaan. Ik kom zelf uit Reigersbos en ken al heel veel enthousiaste jeugdige karateka’s. Maar volwassenen zijn ook welkom, hoor! Het laatste anderhalf uur is speciaal voor hen!”